Nova moratòria concursal fins a juny de 2022

Amb l’aprovació del Reial decret llei 27/2021, de 23 de novembre, s’estén l’ampliació fins al 30 de juny de 2022, inclusivament, de la suspensió del deure del deutor de sol·licitar la seva declaració en concurs de creditors. A partir d’aquesta data, el deure de sol·licitar el concurs voluntàriament es restablirà i el deutor comptarà amb el termini legal de dos mesos per sol·licitar la seva declaració en concurs. La norma suspèn també fins al 30 de juny de 2022, inclusivament, la tramitació de les sol·licituds de concurs necessari que s’haguessin presentat pels creditors des del 14 de març de 2020.

Al BOE del dia 24 de novembre, s’ha publicat el Reial decret llei 27/2021, de 23 de novembre, que estableix la pròrroga d’una sèrie de disposicions la vigència de les quals s’estendrà més enllà de desembre de 2021, amb la finalitat de proporcionar un marc de seguretat jurídica que atorgui estabilitat econòmica i doni suport a les empreses en aquesta fase de la recuperació.

En l’àmbit concursal, la novetat més significativa és l’ampliació fins al 30 de juny de 2022, inclusivament, de la suspensió del deure del deutor de sol·licitar la seva declaració en concurs de creditors. A partir d’aquesta data, el deure de sol·licitar el concurs voluntàriament es restablirà i el deutor comptarà amb el termini legal de dos mesos per sol·licitar la seva declaració en concurs. La norma suspèn també fins al 30 de juny de 2022, inclusivament, la tramitació de les sol·licituds de concurs necessari que s’haguessin presentat pels creditors des del 14 de març de 2020.

La norma és conscient que, malgrat la suspensió del deure de sol·licitar el concurs voluntàriament, és possible que el deutor en dificultats formalitzi la seva petició de concurs, perquè la facultat d’acollir-se al procediment concursal no està desactivada (de fet, mai ho ha estat durant la pandèmia). En aquest cas, i quan coincideixin dues sol·licituds de concurs (la presentada pel deutor fins al 30 de juny de 2022 i la presentada per un creditor, fins i tot abans), es tramitarà amb preferència la presentada pel deutor.

El reial decret llei deixa de reprendre la redacció de l’apartat 3 de l’article 6 de la Llei 3/2020, que regulava les especialitats temporals relacionades amb les comunicacions d’obertura de negociacions amb creditors presentades amb anterioritat al 31 de desembre de 2021. Així, el reial decret llei ja no conté la previsió expressa que, en el supòsit d’aquelles comunicacions, el deutor tingués el deure de sol·licitar el concurs una vegada transcorreguts sis mesos des de la comunicació rellevant.

La nova ampliació de la moratòria concursal respon -segons l’exposició de motius del reial decret llei- a la necessitat de proporcionar seguretat jurídica fins que es completi la transposició de la Directiva (UE) 2019/1023, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, per la qual es pretén dotar al sistema concursal espanyol de nous instruments de reestructuració primerenca i millorar l’eficiència dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

JDA/SFAI

Consulti els nostres serveis aquí.Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.