La Seguretat Social millora la cotització de cuidadors no professionals de familiars dependents

Al BOE del 14 de desembre de 2021 s’ha publicat el Reial decret 1057/2021 pel qual es modifica la regulació normativa dels cuidadors de les persones en situació de dependència. La modificació realitzada permet actualitzar anualment la base de cotització original dels cuidadors que redueixen la seva jornada i retribució per cuidar una persona dependent.

El Reial decret 1057/2021, de 30 de novembre, publicat al BOE del 14 de desembre i en vigor a partir de l’endemà, ha modificat el Reial decret 615/2007, de l’11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència.

La modificació afecta l’article 4.2, relatiu a la cotització de les persones que a conseqüència de la realització de cures no professionals han de reduir la seva jornada de treball i la corresponent retribució, per a:

  • Establir com es determina la base de cotització original, prenent un període de referència més ampli per al seu càlcul.

D’aquesta manera, la suma de la base de cotització pel conveni especial i de la base de cotització corresponent a l’activitat laboral realitzada pel cuidador no professional no podrà ser superior a la base de cotització resultant de dividir entre 12 la suma de les bases per contingències comunes per les quals s’hagin efectuat cotitzacions durant els dotze mesos consecutius anteriors a la reducció de la jornada i de retribució per atendre el familiar en situació de dependència.

En el cas que es tingui acreditat un període de cotització inferior a dotze mesos, la base estarà constituïda pel resultat de multiplicar per 30 el quocient de dividir la suma de les bases de cotització entre el nombre de dies cotitzats.

Si en el càlcul d’aquesta base inicial se superés el límit indicat, es procedirà a reduir la base de cotització del conveni especial.

  • Actualitzar anualment la base de cotització original.

La base de cotització del conveni especial calculada d’entrada, conforme a les pautes descrites en el punt anterior, s’actualitzarà anualment en el mateix percentatge en què ho faci el topall mínim de cotització del règim general.

D’aquesta actualització també se’n beneficiaran aquells qui que, per passar a tenir la condició de cuidadors de persones en situació de dependència, extingeixen una situació anterior de conveni especial amb la Seguretat Social i passin a subscriure el conveni especial de cuidadors no professionals de persones en situació de dependència.

Per acabar, aquesta actualització anual també s’aplicarà a convenis que ja estiguessin subscrits abans del 15 de desembre de 2021, data d’entrada en vigor de la modificació objecte d’aquesta entrada.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

JDA/SFAI

Consulti els nostres serveis aquí.Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.