COVID-19: s’estén la suspensió del règim de dissolució per pèrdues

Amb l’aprovació del Reial decret llei 27/2021, de 23 de novembre, s’estén l’exclusió de les pèrdues econòmiques a l’efecte del còmput de la causa legal de dissolució de l’article 363.1.e) de la Llei de societats de capital, fins al tancament de l’exercici de l’any 2022. La redacció anterior excloïa la consideració de les pèrdues de 2020, mentre que, amb aquesta nova redacció, no es tindran en compte tampoc les pèrdues econòmiques de l’exercici 2021.

Quan una societat sofreix pèrdues que deixen reduït el seu patrimoni net per sota de la meitat del capital social, es troba en causa de dissolució. En aquest cas els administradors hauran de prendre mesures i convocar els socis perquè regularitzin la situació. Aquesta regularització es pot realitzar aportant nous fons, fent una reducció de capital amb compensació de pèrdues o bé, si no és possible aportar fons per regularitzar la situació, acordant la dissolució de la societat o sol·licitant concurs de creditors.

Suspesa un altre any

No obstant això, per evitar que les pèrdues derivades de la COVID-19 deixessin moltes empreses en situació irregular, es va aprovar una norma que deixava suspesa aquesta causa de dissolució i establia que les pèrdues de l’exercici 2020 no es tenien en compte a aquest efecte.

Doncs bé, sàpiga que aquesta mesura s’ha prorrogat també per a 2021, per la qual cosa les pèrdues d’enguany tampoc s’han de prendre en consideració a l’efecte de determinar la concurrència de la causa de dissolució.

Concretament, el Reial decret llei 27/2021 modifica l’article 13 de la Llei 3/2020, estenent l’exclusió de les pèrdues econòmiques a l’efecte del còmput de la causa legal de dissolució de l’article 363.1.e) de la Llei de societats de capital, fins al tancament de l’exercici de l’any 2022. La redacció anterior excloïa la consideració de les pèrdues de 2020, mentre que, amb aquesta nova redacció, no es tindran en compte tampoc les pèrdues econòmiques de l’exercici 2021, a l’efecte de determinar la concurrència de la causa de dissolució de l’article 363.1.e) de la citada llei.

D’acord amb l’anterior, si en el resultat de l’exercici 2022 s’aprecien pèrdues que deixin reduït el patrimoni net d’una societat a una quantitat inferior a la meitat del capital social, s’haurà de convocar pels administradors -o es podrà sol·licitar per qualsevol soci-, en el termini de dos mesos a comptar des del tancament de l’exercici 2022, la celebració d’una junta per procedir a la dissolució de la societat, tret que s’augmenti o redueixi el capital en la mesura suficient (o se solucioni la situació de desequilibri patrimonial d’una altra manera).

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

JDA/SFAI

Consulti els nostres serveis aquí.Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.