Tres beneficis de tenir un bon Pla de Prevenció de Riscos Penals

Quan una empresa implanta un pla de prevenció de riscos penals, idoni, eficaç i que s’executi, aconseguint-la plena implantació del mateix en el si de l’empresa, no només té un gran impacte en la modificació de la responsabilitat de la societat en cas de la comissió d’un delicte, sinó que la mateixa organització es beneficia en disposar d’un mapa més precís de responsables, processos de presa de decisions, controls i compliment.

L’important és que el sistema implantat sigui idoni, és a dir, que sigui específic per a cada empresa, com un “vestit a mida”, i que la societat l’executi efectivament, de veritat, i no un model estandarditzat que es converteixi en paper mullat, ja que si no resultarà totalment ineficaç a l’efecte d’aconseguir la seva finalitat, és a dir, l’exempció de la responsabilitat penal de l’empresa.

Per a això, cal que l’òrgan d’administració hagi adoptat i executat aquestes mesures de control, que la societat disposi d’un òrgan específic de supervisió del funcionament del Pla, figura que es coneix com a “Compliance Officer”, que hi hagi sancions, a través d’un règim disciplinari intern, en cas d’incompliment fraudulent de les normes de la societat i, per descomptat, que els directius i personal hagin rebut una formació, en aquesta matèria, adequada i contínua.

En suma, eximir la responsabilitat penal a la persona jurídica és possible, sempre que es disposi d’un pla de prevenció de riscos penals i que aquest degudament implantat a l’empresa, sigui eficaç i supervisat. Aquesta raó és prou poderosa com perquè els socis o els membres de l’òrgan d’administració ho posin en marxa. Els primers per evitar pèrdues importants per sanció o tancament d’activitats o qualsevol altra sanció que preveu el codi penal i els segons per salvaguardar la seva pròpia responsabilitat.
I tant important com complir amb les exigències legals, n’és el fet d’adquirir una cultura de bon govern, de control de riscos, així com establir codis ètics a l’empresa, que a curt, mitjà i llarg termini, el beneficiarà per l’increment de la transparència i del valor reputacional de la seva companyia.

Per tant, quins son els seus tres principals beneficis a l’hora d’implantar un pla de prevenció de riscos penals a la seva empresa?

            -En primer lloc: la implantació eficaç del pla atenua o exonera la responsabilitat de la societat i dels seus administradors en cas de la comissió d’un delicte, doncs l’empresa disposarà d’un mapa de responsables, processos de presa de decisions, controls i compliment.

            -En segon lloc: li fem el “vestit a mida”, cada pla de prevenció de riscos penals és elaborat per a les necessitats específiques de cada empresa i les seves possibles àrees de risc amb l’objectiu d’aconseguir l’exempció de la responsabilitat penal en front de les conductes delictives.

            -En tercer lloc: adquirir una cultura empresarial de bon govern, l’ètica i control de riscos            incrementa la transparència i el valor reputacional de la companyia.

En definitiva, el model de prevenció de riscos penals ha de contenir les mesures, que de conformitats amb la naturalesa de la seva empresa, mida de l’organització, així com el tipus d’activitat que es desenvolupi, aquestes siguin conforme a Llei i permetin la detecció ràpida i prevenció de situacions de risc penal.


Sílvia Sallarès

Directora Àrea Legal JDA/SFAI.Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.