Regulada la participació de la Inspecció de Treball en el control de la jornada dels conductors en carretera i en els locals d’empreses

La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha emès una resolució en la qual s’estableixen els procediments que podrà dur a terme per controlar les jornades laborals dels conductors professionals en el sector de transports per carretera. D’aquesta manera es compleix amb la normativa europea que regula el control laboral d’aquest col·lectiu i el desplaçament de conductors.

Al BOE del dia 19 de maig, s’ha publicat la Resolució de 6 de maig de 2022, per la qual s’incorporarà a l’ordenament jurídic espanyol normes europees específiques respecte al desplaçament dels conductors en el sector del transport per carretera. En concret, s’adapta la normativa espanyola a l’article 2 de la Directiva (UE) 2020/1057, el termini de transposició de la qual ja havia expirat el passat 2 de febrer de 2022.

Participació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social en els sistemes de control regulars sobre el sector de transports per carretera

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) participarà, en l’exercici de les seves competències, en el sistema de controls regulars i apropiats sobre l’aplicació correcta i coherent de la jornada laboral per les persones que executen activitats mòbils per compte d’altri en el sector de transports per carretera.

Aquests controls abasten tant els que es facin en carretera, fonamentalment a través de la col·laboració d’altres institucions articulades mitjançant els protocols i convenis que es formalitzin amb elles, com els que es desenvolupin per la Inspecció de Treball i Seguretat Social en els locals de les empreses de totes les categories de transport d’acord amb l’Estratègia Nacional acordada i els acords que s’estableixin amb les autoritats competents del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

La ITSS com realitzarà els controls de jornada laboral als locals de les empreses de transport?

La Inspecció de Treball i Seguretat Social actuarà d’acord amb la informació que obtingui del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana conforme als acords vigents sobre el registre d’empreses infractores i els controls de temps de conducció del vehicle i temps de descans de les empreses que siguin objecte d’actuació inspectora, quan es facin als locals de les empreses han d’organitzar-se tenint en compte l’experiència adquirida, la informació i els resultats del sistema de classificació d’infraccions o de riscos.

Els controls que correspon dur a terme a la Inspecció de Treball i Seguretat Social comprendran necessàriament:

  • La durada completa de la jornada setmanal.
  • El control de la durada mitjana dels temps de treball setmanal, pauses i treball nocturn.
  • El control dels temps de treball que no siguin de conducció del vehicle.

La informació que proporcioni la Inspecció de Treball i Seguretat Social als organismes competents sobre aquestes actuacions inclourà el nombre de conductors controlats en la carretera, el nombre de controls en els locals de les empreses, el nombre de jornades de treball controlades i el nombre i tipus d’infraccions registrades, i en ella s’indicarà si el transport va ser de passatgers o de mercaderies de conformitat amb el que es disposa en l’art. 2.4 de la Directiva 2006/22, de 15 de juliol.

Controls en coordinació amb altres autoritats de la Unió Europea

De conformitat amb l’article 5 de la Directiva 2006/22, la Inspecció de Treball i Seguretat Social procurarà organitzar controls als locals de les empreses mitjançant inspeccions concertades amb els organismes competents d’altres Estats membres.

Aquests controls concertats s’efectuaran de manera simultània o successiva per les autoritats de control de dos o més Estats membres, cadascuna d’elles en el seu propi territori de conformitat amb el que es disposa en l’article 8 del Reglament 2019/1149, de creació de l’Autoritat Laboral Europea i les directrius de desenvolupament dictades per aquesta autoritat.

Col·laboració entre l’OEITSS i l’Organisme d’Enllaç Intracomunitari

Es realitzaran intercanvi de dades per a fins estadístics.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

Consulteu els nostres serveis aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.