Quan prescriu una sanció laboral a un treballador?

L’empresa pot sancionar als treballadors sempre que l’incompliment estigui tipificat en el conveni i no hagi prescrit. Depenent de la gravetat de la falta existeixen diferents terminis perquè aquestes prescriguin.

Hem de recordar-li que en els convenis col·lectius hi ha indicades les conductes sancionables als treballadors, i les empreses només podran sancionar si el treballador comet alguna d’aquestes conductes.

Si el treballador no realitza alguna de les conductes indicades com a falta en el conveni col·lectiu no pot ser sancionat. Especialment, no pot ser sancionat com a represàlia per haver demandat o reclamat drets a l’empresa, per negar-se a fer hores extra o hores complementàries, per ser representant dels treballadors o per haver participat en una vaga.

Les sancions que es poden imposar, també han d’estar indicades en el conveni col·lectiu. L’acomiadament disciplinari és la més greu de totes les sancions.

Ara bé, si vol interposar una sanció disciplinària a un treballador cal assegurar-se que no ha passat el termini de prescripció.

Prescripció de les sancions

L’empresari no pot sancionar quan vulgui al treballador, sinó que té un termini per a fer-ho.

Atenció. La prescripció de les faltes en l’àmbit laboral es basa en el fet que el treballador no ha de viure en incertesa o amenaça constant per part de l’empresa per una conducta infractora.

Depenent de la gravetat de la falta existeixen diferents terminis perquè aquestes prescriguin. L’article 60 de l’Estatut dels Treballadors estableix els terminis de prescripció en dies naturals per a faltes lleus, greus i molt greus, comptats des de la data en què l’empresa va tenir coneixement de la seva comissió. Si l’empresa no té coneixement dels fets després de sis mesos, ja no es podrà sancionar (si bé cal puntualitzar que en els supòsits de faltes continuades el termini començarà a comptar quan el treballador cessa en la conducta sancionable, i que si es tracta de faltes ocultades per l’empleat, el termini de prescripció comença a comptar quan cessa aquesta ocultació).

En aquest sentit, les faltes lleus prescriuen al cap de 10 dies, les greus al cap de 20 i les molt greus al cap de 60, tret que el conveni aplicable reculli altres terminis.

Atenció. Passats sis mesos, des d’un punt de vista laboral, ja no es podrà sancionar al treballador.

No obstant això, tingui en compte que els terminis de prescripció poden quedar interromputs en alguns casos, com per exemple:

  • Si l’empresa està obligada a tramitar un expedient contradictori (perquè l’obliga el conveni o perquè sanciona a un delegat de personal o membre del comitè d’empresa), el termini de prescripció quedarà interromput. Tanmateix, això no ocorre si aquest expedient és innecessari i l’empresa el duu a terme de manera voluntària.
  • També s’interromp la prescripció si el treballador queda detingut o entra a la presó provisional.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.