Quan em poden condemnar a pagar un deute de l’empresa si en sóc administrador?

Moltes vegades el qui és empresari té al cap que els deutes de l’empresa mai no seran els seus deutes. És més, moltes vegades tendeix a pensar que el paraigua legal de la societat mercantil és indestructible. Aquesta concepció no és correcta.

Normalment, els deutes que contrau l’empresa solament l’afectaran a ella. En aquest sentit, el normal és no preocupar-se si arribats el cas, no es pot atendre els pagaments i s’ha d’acabar liquidant l’empresa, o dissolent-la, o fins i tot anant a concurs de creditors.

Hi ha molts empresaris que pensen que el que passi a l’empresa, queda a l’empresa, però han d’estar previnguts, perquè no sempre és així.

Em poden demandar per un deute de l’empresa?

La resposta és que sí. L’empresari ha de prestar molta atenció a la seva comptabilitat, i a la situació en la qual estigui immersa la seva companyia.

Per exemple, si fa més d’un any que està inactiva, o si l’objecte social (l’activitat a desenvolupar, tal com consta en els estatuts) esdevé impossible de complir. Fins i tot si els òrgans socials queden paralitzats (per exemple, per disputa dels administradors, o per existir constantment un empat 50-50 en la junta general), o perquè s’ha reduït el capital social per sota del mínim legal establert (3.005,60 euros).

Aquestes són unes de les causes, que de fet són les menys comunes, però poden succeir. Li ha passat que la seva societat ha quedat bloquejada en existir dos administradors mancomunats que no es posaven d’acord? O li ha passat que, en les votacions de la junta general, no surten majories clares? Perquè situacions com aquestes poden fer-lo a vostè, administrador, responsable dels deutes contrets, encara que li sembli impossible.

No obstant això, la més comuna i la que afecta més administradors, és la de les pèrdues que deixin reduït el patrimoni net a la meitat del capital social. Per a ser més clar i concís, vostè com a empresari ha d’acudir als comptes anuals, i en la part del Patrimoni net, parar esment a l’apartat “Fons propis”. Si l’apartat en qüestió està en negatiu o és inferior a la meitat del capital social, vostè té un problema.

I és que si abans hem exposat algunes causes per les quals l’empresari respon amb el seu patrimoni de deutes, és cert que aquestes causes són remotes i difícils de descobrir pels demandants. En canvi, al creditor que vulgui demandar, en tindrà prou d’obtenir els comptes anuals al Registre Mercantil, i si la xifra de fons propis està per sota de la meitat del capital social, automàticament pot demandar a l’administrador.

Per consegüent, és molt important que els administradors de les empreses parin esment als comptes anuals, especialment a l’apartat de Patrimoni net i en concret al de “Fons propis”.

De totes maneres, recordi que, si la situació comptable explicada aquí li succeís, sempre podríem augmentar o reduir capital, per salvar la situació.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema. Compti amb la professionalitat i experiència del nostre equipadvocats, assessors i consultors.


JDA SFAI Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.