Prevenció de riscos penals: Per obligació o convenciment?

A ningú se li escapa que la prevenció de riscos penals en persones jurídiques – conegut com el Compliance -, ha saltat a l’actualitat, principalment, des de l’entrada en vigor el passat 1 de juliol de la reforma del Codi Penal.

Al Compliance s’arriba per obligació o per convenciment. Però per convenciment és millor, perquè formarà part d’un procés de creixement de l’empresa. M’explicaré: La majoria de les empreses comencen a pensar en implementar perquè dins de la diligència que s’espera a Espanya d’un ordenat empresari figura el coneixement de les obligacions legals imposades a les societats, com ja ve reconeixent la jurisprudència, i per tant, la seva falta de diligència pot reportar responsabilitat personal no només enfront de la societat, sinó també davant de tercers.

El creixement de la complexitat de l’entorn comporta que la funció principal dels administradors ja no sigui desenvolupar directament els actes de gestió, sinó que en la majoria de les empreses, fins i tot en les més petites, deleguen part de les seves funcions en altres persones i exerceixen funcions de vigilància responsable sobre aquells. És l’anomenada funció de supervisió que resulta essencial i irrenunciable per part dels administradors. Per tant, els administradors no només han de vetllar pels seus actes, sinó també pels actes dels seus delegats.

Per tant, la necessitat d’adoptar un programa de Compliance, la seva implementació i la necessitat de provar, en cas de responsabilitat penal, el seu bon funcionament, fa absolutament recomanable, a totes les persones jurídiques introduir-lo en les seves agendes i fer-ho, encara que sigui per obligació, per petit que sigui el seu negoci.

No s’enganyin, no es tracta de generar un dossier impecable que després no serveixi per a res o no s’implementi. Per això, no cal gastar ni diners ni temps, perquè quan necessitem provar la seva existència, qualsevol advocat mediamente avesat en aquests assumptes, ho tindrà fàcil, així com posarem davant el jutge la prova palpable de la nostra negligència.

Tampoc cal patir per això. Es tracta d’implementar un pla proporcional a la realitat de l’empresa. Els models de les grans empreses aquí no serveixen i, el més probable, és que acabin en un calaix per la dificultat de la seva implementació.

Així que mentre feu qui pot ajudar-lo en aquesta tasca, assegureu-vos que, a més de ser bon professional, estigui familiaritzat amb Compliance en pimes i conegui bé les necessitats d’aquestes.

Algú pot pensar que el nivell d’exposició de les empreses mitjanes o petites és limitat, però això no és cert, el nivell d’exposició de les empreses petites i mitjanes és superior al de les més grans, perquè al no disposar de models de compliment es incrementa automàticament el seu nivell d’exposició, alhora que es veuen limitades les seves possibilitats de demostrar la seva diligència deguda, en cas necessari.

Altres empreses, les que menys, són conscients de l’avantatge competitiu que representa alinear l’estratègia empresarial amb els moderns estàndards vigents en matèria de compliment i gestió dels riscos i, per tant, donen al Compliance la importància que mereix, situant-lo al més alt nivell de l’organització. No és casualitat que la majoria d’aquestes poques empreses “convençudes” siguin multinacionals o grans empreses (per imperatiu de les seves matrius). Aquest tipus d’empreses volen un Compliance “de veritat”, minimitzant el risc i mantenint el màxim control en com es fan les coses. Compartim aquesta opinió.

Nosaltres pensem que per a la majoria de les empreses, sigui quina sigui la seva mida, la implantació d’un pla de prevenció de riscos penals pot suposar un primer pas ordenat, per implantar un adequat programa, proporcional a les seves necessitats, de fixació de la política d’ l’empresa, control del risc i compliment, incorporant-la a la seva estratègia.

Aquest és un element necessari per al creixement de les empreses. O sent més precisos, per créixer, cal adoptar polítiques d’empreses, incorporar-les a un sistema modern de control i vigilància, controlar els riscos i evitar els que puguin derivar-se, per la falta de compliment, ja sigui de normes legals o de les pròpies normes de la companyia.

Per obligació, o millor per convenciment, posi a la seva agenda la necessitat de posar en marxa un model de compliment. Quan hagi passat la necessitat de l’obligació, probablement es convencerà que el model li serà molt útil perquè la seva empresa creixi i ho faci de forma segura.Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.