Pren cura de la teva tresoreria en temps de crisi

Les restriccions que està imposant la pandèmia de la Covid-19 està afectant, de forma considerable, la nostra economia. Han modificat el comportament de la demanda i, en conseqüència, els ingressos d’una part molt important de la nostra economia. A priori, fa la sensació que ha afectat sectors concrets que tenen a veure amb la socialització, el turisme i als ingressos públics, entre d’altres, però a la llarga els efectes es deixaran sentir en la major part de la nostra economia, si globalitat.

 

El Compte de pèrdues i guanys

És fonamental vigilar com ens influeixen els esdeveniments al compte de resultats i adoptar les mesures necessàries perquè aquest impacte sigui el mínim.

Si les causes que ens afecten no són conjunturals, és a dir, són conseqüència de fets que s’espera que remetin, llavors estaríem davant causes estructurals, el que obliga a portar a terme una revisió completa de el model de negoci.

 

Tenir cura de la tresoreria

En moments com els actuals, hem de cuidar, amb especial èmfasi, la tresoreria de la nostra companyia. La pèrdua de control de la tresoreria pot portar-nos a situacions d’especial dificultat i amb cares conseqüències.

Siguin conjunturals o estructurals les causes que ens estan afectant, haurem de mantenir, en tot moment la nostra tresoreria en positiu. Això ens permetrà atendre, amb regularitat, els nostres compromisos de pagament.

No hem de caure en l’incompliment generalitzat dels nostres compromisos, en l’impagament de nòmines i en l’impagament de les assegurances socials, per més de dos mesos.

 

Sol·licitar tard un concurs de creditors resulta nefast 

Concurs de creditors

En cas de no poder atendre als nostres compromisos de pagament, ens trobem en el que s’anomena, una situació d’insolvència. I, la Llei ens obliga, en el cas que incorrem en insolvència, a sol·licitar un concurs de creditors, a la qual cosa se li denomina “concurs voluntari”. En aquest procés serà el jutge, auxiliat per un Administrador Concursal, qui assumeixi les responsabilitats de el desenvolupament a partir d’aquest moment, i no el propi deutor.

Donada la insolvència, si no acudim a el concurs de creditors, podem incórrer en responsabilitats personals dels administradors.

En el cas que els creditors se sentin legitimats poden sol·licitar el concurs, en el cas, se li denomina “concurs necessari”. L’instant es veu afavorit per una sèrie d’avantatges sobre la prelació del seu crèdit. El concurs de creditors hauria de servir per reestructurar el deute i arribar a acords amb els creditors per donar continuïtat a l’empresa, si aquesta és viable.

Si l’empresa és viable, haurà de dissenyar un pla adequat en el que s’estableixin les condicions de viabilitat i els sacrificis que haurien de concedir els creditors. Si l’empresa no és viable, s’ha de liquidar.

 

El més important

L’experiència ens ha demostrat que titubejar a l’hora de decidir si sol·licitem un concurs de creditors, és nefast. Això fa que, a la fi, arribem tard, amb massa pèrdues acumulades i sense tresoreria per plantejar un bon pla de viabilitat de continuïtat.

Succeeix, massa sovint, que els empresaris o directius confien que podran tirar endavant una situació d’insolvència. És completament comprensible la seva actitud. Però és només una qüestió de temps, ja que a el concurs de creditors s’ha de d’arribar en condicions, sinó serà un concurs de creditors de liquidació. I això és el que succeeix en més de el 90% dels casos que arriben al Jutjat.

Un últim consell: No prengui aquesta classe de decisions vostè només. Compti amb el seu equip i consulti, al menys, amb un expert en viabilitat empresarial.


Joan Díaz

Director General JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.