Nova línia d’ajudes “activa” per a Pimes

Aquests ajuts es dirigeixen a les pimes i als autònoms societaris que tinguin empleats a càrrec seu. Es pretén proporcionar a les empreses les capacitats necessàries perquè puguin créixer i ser més competitives. Per a aconseguir-ho, es realitzarà un assessorament individualitzat en creixement empresarial, transformació digital a Indústria 4.0 o ciberseguretat. Cada pime tindrà un pla d’acció personalitzat per a cadascun d’aquests programes.

Al BOE del dia 25 d’agost s’ha publicat l’Ordre ICT/819/2022, de 12 d’agost, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajuts dirigits a impulsar el creixement de les pimes a través dels programes «Activa Indústria 4.0», «Activa Creixement» i «Activa Ciberseguretat», en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L’objectiu d’aquests programes és proporcionar les capacitats necessàries a les empreses perquè puguin créixer i ser més competitives, i s’aplicarà a través de l’assessorament individualitzat en creixement empresarial, transformació digital a Indústria 4.0 o ciberseguretat, amb un pla d’acció personalitzat per a la pime en cadascun dels programes.

L’Escola d’Organització Industrial (Fundació EOI), adscrita a la Secretaria General d’Indústria i PIME, serà l’encarregada de gestionar aquests ajuts que ascendeixen a 57 milions d’euros procedents del fons del mecanisme de Recuperació i Resiliència, i tenen per objectiu fer costat a 10.400 pimes abans de la fi de 2023.

El servei d’assessorament individualitzat a les pimes beneficiàries es realitzarà per part d’entitats col·laboradores amb experiència acreditada que seran seleccionades a través d’un procediment de licitació en concurrència competitiva. Tant aquest procediment de licitació d’entitats col·laboradores com les convocatòries d’ajuts a pimes es publicaran a partir de setembre d’enguany.

Els tres programes ja s’estan desenvolupant per part del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en coordinació amb totes les CCAA a través de l’EOI, des de l’any 2016 en el marc de l’Estratègia Nacional d’Indústria Connectada 4.0 i l’objectiu actual, amb l’aplicació del fons del mecanisme de Recuperació i Resiliència, és escalar l’abast dels tres programes a causa dels bons resultats obtinguts.

Les característiques dels tres programes d’ajuts que es convocaran són les següents:

  • «Activa Indústria 4.0»: ofereix un diagnòstic exhaustiu de la situació digital de partida de l’empresa i l’elaboració d’un pla de transformació. Programa orientat a ajudar a 3.300 pimes de la indústria manufacturera en la seva transició a Indústria 4.0.
  • «Activa Creixement»: ofereix una anàlisi de l’empresa a fi de detectar les seves àrees potencials de creixement i l’elaboració d’un pla de creixement amb accions de millora concretes en innovació, recursos humans, operacions, digitalització, màrqueting i comercialització i finances, entre altres. Programa orientat a beneficiar a 2.600 pimes de tots els sectors, especialment petites empreses amb capacitat de creixement empresarial.
  • «Activa Ciberseguretat»: fa una auditoria de l’empresa en matèria de ciberseguretat per conèixer el seu nivell de seguretat i l’elaboració d’un pla de ciberseguretat. Programa orientat a tota mena de pimes, amb l’objectiu d’ajudar a 4.500 empreses que desitgin millorar o potenciar els seus processos de ciberseguretat.

Quines són les quanties dels ajuts?

La quantia de l’ajut per beneficiari podria ascendir a:

  • Activa Indústria 4.0: 7.400 euros
  • Activa Creixement: 6.150 euros
  • Activa Ciberseguretat: 2.140 euros

En tots els programes, l’assessorament es complementa amb tallers temàtics i demostratius. La durada dels programes serà de quatre mesos per a cada empresa beneficiària, amb 50 hores d’assessorament en els programes «Activa Indústria 4.0» i «Activa Creixement» i 20 hores d’assessorament en el programa «Activa Ciberseguretat».

Aquestes iniciatives de suport al creixement de les pimes se sumen als programes que ja té endegats l’EOI amb finançament del PRTR. Dins de la mateixa inversió C13.I2. «Creixement», hi ha desenvolupat el programa C13.I2.4 «Activa Start-ups», que té com a finalitat impulsar la innovació oberta entre pimes i empreses emergents amb ajuts de fins a 40.000 euros per projecte innovador, fins ara s’han publicat les primeres convocatòries al País Basc, Regió Múrcia, La Rioja, Catalunya, Castella-la Manxa, Extremadura i Galícia (especialitzant els ajuts en funció de l’estratègia d’especialització de cada comunitat autònoma).

Activa Start-ups

Tots els programes descrits estan alineats al Marc Estratègic en Política de PIME 2030, a l’Agència Espanya Digital 2025, i s’emmarquen a “Espanya Nació Emprenedora”, la visió a llarg termini impulsada pel Govern per convertir Espanya en un país de referència en emprenedoria innovadora l’any 2030.

Quins requisits s’han de complir per accedir als ajuts?

  • Que estiguin inscrites al cens d’empresaris professionals i retenidors de l’Agència Estatal d’Administració Tributària o al cens equivalent de l’Administració Tributària Foral, que ha de reflectir l’activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l’ajut.
  • Que tinguin el seu domicili fiscal i el seu principal centre operatiu a Espanya i mantenir-los, almenys, durant el període de prestació de les activitats objecte de subvenció.
  • Que no tinguin deutes per reintegrament d’ajuts o préstecs amb l’Administració.
  • Queden excloses d’aquests ajuts les entitats que integrin el sector públic institucional de qualsevol administració pública.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

 

Consulteu els nostres serveis aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.