El SOM Granollers publica una article d’opinió de Joan Díaz, Director General de JDA

El diari SOM Granollers ha publicat un article d’opinió de Joan Díaz, Director General de JDA, en qualitat de President de la Unió d’Empresaris del Vallès Oriental, el qual recull una visió econòmica de 2021 i els seus efectes. Veure a continuació.

La inflació frena la recuperació

La recuperació al llarg de 2021 no ha estat tal qual esperàvem. De fet, ha quedat palès, un cop mes,  el caràcter global de la nostra economia, del qual no ens en podem desfer, diguin el que diguin els nostres polítics, i si no que li expliquin als incauts que es vàrem deixar convèncer sobre el Brexit i la suficiència de la seva economia.

Per tant, la recuperació de la economia mundial, i també la nostra, es desaccelera per els efectes de la inflació i els efectes en les cadenes de subministra global.  L’economia espanyola està encarant el final d’any amb un menor creixement de la activitat respecte al previst, una inflació molt elevada i un major dinamisme en l’ocupació.

L’alça dels preus probablement ve condicionada pel caràcter transitori de la major part dels factors, però així esta posant en guàrdia als bancs centrals que començaran a endurir la seva política monetària.

Com dèiem, les perspectives de creixement de l’economia espanyola, i per tant, la catalana, és menor a les previstes. La Comissió Europea xifra en 4,6% per 2021 i 5,5% per 2022, que ve influïda per els factor abans també esmentats, manca de subministraments, encariment de les matèries primes, retard en l’aplicació dels fons europeus i la incertesa reguladora.

D’altra banda,  s’està evidenciant una notable fortalesa en els ingressos impositius. Malgrat això, quedaran per sota del previst. Fet aquest que ens porta a un dèficit en torn al -4,5% del PIB i per tant, la necessitat de seguir en el camí del endeutament, que ens pot complicar molt la vida si augmenten els tipus d’interès, en el moment que els bancs centrals endureixin la seva política monetària de forma decidida. El pagament dels interessos de la monstruosa deute externa que hem contragut, pot restar moltes possibilitats d’inversió en el futur i pot complicar-nos bastant les futures prestacions socials.

Però el motor principal de l’economia, que es el consum, sembla ser que no acaba de tirar a tota màquina. Això probablement es degut a una manca de confiança en el futur per part del consumidors. Potser pel Covid, potser pel moment polític, potser per la manca de confiança sobre el futur de la nostra economia. No sé quants anys han de passar per veure en el nostre país una coalició ample de govern dedicada a tirar endavant el país, aplicant les reformes necessàries,  sense mirar les enquestes sobre possibles resultats electorals.

 

JDA/SFAI

 Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.