Les prestacions de risc durant l’embaràs i la lactància en relació amb els ERTO

Si l’ERTO és de suspensió, no és possible accedir a la suspensió del contracte per risc durant l’embaràs.

Hem de recordar-los que la situació de risc durant l’embaràs permet suspendre el contracte (amb dret a una prestació del 100 % de la base reguladora) quan el lloc de treball pot influir negativament en la salut de la treballadora i no sigui possible canviar-la a un lloc compatible amb el seu estat.

Però no podem confondre aquest supòsit amb altres casos d’impossibilitat per prestar serveis per circumstàncies alienes al lloc de treball. En aquest cas la IT seria per malaltia comuna (embaràs de risc).

Amb l’empleada en ERTO és possible que s’iniciï una prestació per risc durant l’embaràs o lactància?

La Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social en una Circular de data de 17 d’abril de 2020, divideixen la situació en dos supòsits:

1. Treballadora que es troba en risc durant l’embaràs o lactància natural  i s’inclou dins d’un ERTO.

  • ERTO amb suspensió total de l’activitat. En aquest cas el que procedeix és una suspensió temporal de la prestació, per la qual cosa no és procedent continuar percebent-la, ja que el risc ha cessat, igual que l’activitat. Una vegada que finalitzi l’ERTO, en haver de reincorporar-se, podran iniciar una altra vegada la percepció de la prestació.
  • ERTO amb reducció de jornada. En aquests supòsits les prestacions se suspendrien en aquella part en què s’ha reduït la jornada per l’ERTO i s’inicia la percepció de la prestació per desocupació en el percentatge de la jornada reduïda. Pel temps restant que hagués d’acomplir l’activitat es percebria la prestació. S’indica que aquesta mateixa situació seria aplicable als supòsits de pluriactivitat o pluriocupació i la situació de risc que només es produeix en una activitat.

2. Treballadora que es troba inclosa en un ERTO amb reducció de jornada i inicia una prestació per risc durant l’embaràs o la lactància natural.

En aquest cas, la prestació només serà possible en el cas que l’ERTO contempli la reducció de jornada, ja que en el cas de suspensió total de la jornada no pot existir risc. En aquest supòsit es duria a terme com les treballadores a temps parcial. Si es determina que existeix risc per a la mare, el fetus o el nounat podrien compatibilitzar-se la prestació de desocupació que li correspongui per l’ERTO amb les prestacions corresponents, tenint en compte només el temps en què no té reduïda la jornada per l’ERTO.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

Consulteu els nostres serveis aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.