Les claus del projecte de Llei de famílies

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de Llei de famílies, amb tres objectius bàsics: reconèixer les diferents situacions familiars que existeixen a Espanya, millorar la protecció social de les famílies i garantir el dret a conciliar la vida familiar amb la laboral.

El Govern ha donat llum verda en el Consell de Ministres del 27 de febrer al projecte de Llei de famílies. Aquesta llei busca reforçar la protecció social de tots els models familiars, reconèixer nous drets per a les famílies monoparentals (que es consideraran nombroses amb dos fills) i contemplar mesures d’ajuda a la conciliació. La norma ha d’anar ara al Congrés dels Diputats tramitada pel procediment d’urgència.

Quines mesures específiques s’inclouen en aquest projecte de llei?

  • Prestació per criança. La llei reconeix una assignació per criança de 100 euros mensuals per a famílies amb fills fins a tres anys.
  • Protecció a les famílies monoparentals. Les famílies amb un progenitor (8 de cada 10 són dones) disposaran d’un títol d’acreditació oficial de família monoparental. Aquest títol es tindrà en compte per a l’accés preferent a diferents serveis públics i, en particular, oferirà la possibilitat que tinguin setze setmanes d’educació infantil de manera gratuïta dins dels primers vint-i-quatre mesos de vida del fill. A més, s’equipararan els drets de les famílies monoparentals amb dos fills als de les famílies nombroses.
  • Protecció a les famílies nombroses. Es reconeixeran com a famílies nombroses de categoria especial totes aquelles amb quatre fills o més (anteriorment reconegudes a partir dels cinc) o amb tres en cas de part múltiple (anteriorment a partir dels quatre). Es redueixen també a tres, quan els seus ingressos anuals, dividits pel nombre especial dels seus membres, no superin el 150% de l’IPREM vigent. Una altra novetat és que, en cas de separacions o divorcis amb custòdia compartida, el títol de família nombrosa el podran ostentar tots dos progenitors, perquè tots dos es puguin acollir als seus beneficis.
  • Protecció a les famílies migrants. En les situacions familiars en les quals algun dels seus membres procedeixi d’un altre estat o territori i no tingui regularitzada la seva situació administrativa, la llei garantirà un NIE per als fills els progenitors dels quals estiguin en situació irregular.
  • Protecció a famílies amb persones amb discapacitat. S’equipararan els drets de les famílies nombroses a aquelles famílies que tinguin un ascendent amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% (enfront del 65% actual). I en famílies amb menors d’edat amb discapacitat, les administracions competents estaran obligades per llei a assegurar l’atenció precoç i a facilitar els suports educatius necessaris.
  • Més drets per a les parelles de fet. Els drets de les parelles de fet s’equipararan als dels matrimonis en diversos punts:
  1. Tindran dret a pensió de viduïtat (similar a la del matrimoni) i al complement a mínims de les pensions.
  2. Podran accedir al fons de garantia de pagament d’aliments per als fills a càrrec en cas de dissolució de la parella.
  3. Es crearà un registre estatal de parelles de fet centralitzat per a les parelles registrades en l’àmbit autonòmic.
  • Fons de garantia d’aliments. S’ampliarà llindar d’accés al fons de garantia de pagament d’aliments, així com la quantia, que podrà arribar als 500 euros mensuals (enfront dels 100 actuals).

 

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.