La preparació del Brexit: fi del període transitori

Després de mesos de complicades negociacions, el Regne Unit (RU) va abandonar oficialment la Unió Europea (UE) el 31 de gener passat de 2020, donant inici, tal com es va establir a l’Acord de Retirada, el període de transició fins al 31 de desembre de 2020. Durant aquests mesos la situació ha romàs sense canvis per als ciutadans, els consumidors i les empreses, els inversors, els estudiants i els investigadors i el dret de la UE ha seguit aplicant en el RU la UE i el RU estan negociant una nova associació lleial per al futur, basada en la Declaració Política acordada a l’octubre de 2019.

Els hi remetem, a continuació, un comunicat de la Secretaria d’Estat de Comerç, per si fos del seu interès.

Davant la proximitat de l’1 de gener, sol·licitem la seva col·laboració per donar difusió a empreses i operadors, que es puguin veure afectats per la sortida del Regne Unit de la UE, de les principals qüestions que han de tenir en compte.

A partir d’l’1 de gener de 2021 (00.00 hores) els intercanvis comercials amb el Regne Unit (excepte Irlanda de Nord) es consideraran exportacions i importacions, cosa que té les següents implicacions, amb independència que s’aconsegueixi o no un acord per a la futura relació entre la UE i el Regne Unit:

  • Els enviaments i recepcions de mercaderies a i des del Regne Unit s’hauran de formalitzar en declaracions duaneres.
  • Per a la presentació de declaracions cal disposar d’un nombre EORI registrat en un estat membre de la Unió Europea. En el cas d’Espanya es pot obtenir a través de la seu electrònica de l’agència tributària
  • La presentació de declaracions es pot efectuar pels propis operadors o utilitzant un representant duaner.
  • Alguns tipus de mercaderies estan subjectes a controls per part d’altres organismes diferents de la duana pel que resulta imprescindible informar-se de la tramitació que cal fer davant d’ells abans de dur a terme la importació o exportació. Podeu trobar més informació en aquest enllaç o bé consultar la Carta als el respecte emesa per l’Agència Tributària. També pot consultar les mesures aplicables a cada mercaderia en funció de la seva classificació aranzelària.
  • Irlanda de Nord, encara que forma part del territori duaner del Regne Unit, continuarà aplicant normativa de la Unió en matèria de duanes, IVA i IIEE, entre d’altres.

Al banner Brexit de la Secretaria d’Estat de Comerç pot trobar informació addicional, així com els enllaços per realitzar les diferents tramitacions i controls de mercaderies corresponents a aquesta Secretaria d’Estat.

D’altra banda, per conèixer els requisits que el Regne Unit ha establert per a l’accés al seu mercat, podeu consultar les Guies d’accés al mercat del Regne Unit a partir de l’1 de gener 2021 elaborades per l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Londres. En aquests documents s’expliquen els procediments duaners d’importació en el Regne Unit, així com la introducció de controls fronterers per als béns controlats en tres etapes fins l’1 de juliol de 2021, i els models de despatx previ i emmagatzematge provisional que s’implantaran per les importacions a partir del mes de juliol de 2021. a més, s’adjunten notes informatives sobre temes horitzontals, com l’adaptació del marcatge CE, els criteris sobre les regles d’origen, els canvis al portal de licitacions públiques o les implicacions de l’IVA a el comerç electrònic per a vendes B2C. Aquesta sèrie de documents es completa amb uns manuals específics de productes sotmesos a controls per etapes. Cada manual explica quines són les autoritats competents al Regne Unit per realitzar els controls. En cada fase (gener, abril o juliol de 2021) es descriuen els productes afectats per aquests controls, els procediments telemàtics que s’apliquen en la importació, on es localitzen els controls, un diagrama de flux del procés, els passos previs a la importació i a l’arribar a frontera, amb les responsabilitats de l’exportador i importador.

Es recorda a tots els operadors que han de preparar-se, si no ho han fet ja, per poder afrontar el pròxim 1 de gener amb les majors garanties. Tots els Ministeris, a més de Presidència de Govern, tenen informació sobre el Brexit a les seves pàgines web que pot ser consultada.


JDA SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.