La importància del protocol en les empreses familiars

És molt important que les empreses familiars defineixin els seus objectius i la política d’actuació en diferents àrees, des de la relativa a l’estratègia de negoci com a la financera, passant per la inclusió o no de nous socis (familiars o estranys), així com la transmissió de l’empresa a futurs hereus. Això s’articula a través d’un protocol o un compromís que reguli els diferents aspectes que poden afectar l’empresa familiar.

A mesura que se succeeixen les generacions, poden aparèixer determinats problemes de ‘convivència’ generats pels diferents interessos o expectatives que poden tenir les persones o famílies propietàries del negoci o empresa familiar.

No és estrany trobar situacions derivades de l’interès per incorporar a algun familiar en el negoci, o per la disparitat de criteris entre els qui volen mantenir en marxa l’empresa i aquells que aposten per la seva venda.

Si no es prenen les mesures adequades, aquestes diferències quant a criteris, relacions i problemes familiars acaben passant factura a la marxa de l’empresa de manera inevitable.

En les empreses familiars és habitual que els socis signin un “protocol familiar”, en el qual s’estableixen regles per a evitar que les relacions familiars interfereixin en la marxa del negoci.

És molt important que les empreses familiars defineixin els seus objectius i la política d’actuació en diferents àrees, des de la relativa a l’estratègia de negoci com a la financera, passant per la inclusió o no de nous socis (familiars o estranys), així com la transmissió de l’empresa a futurs hereus.

Per a evitar que això succeeixi, i protegir així l’empresa de les relacions canviants en el si de la família propietària, és important comptar amb un protocol o un compromís que reguli els diferents aspectes que poden afectar una família propietària. En aquest document es recullen aspectes molt variats, com poden ser:

  • Els requisits necessaris per a incorporar-se a l’empresa.
  • La retribució dels familiars treballadors.
  • La manera de canalitzar les ofertes de compra del negoci.
  • La gestió de les propietats immobiliàries de l’empresa.
  • Què fer en cas de defunció d’un soci.

Quins aspectes regula un protocol familiar?

Entre els principals podem destacar la gestió i administració de l’empresa familiar, la forma i moment en què es durà a terme la successió delegant la gestió en els successors, els requisits objectius per a accedir als diferents llocs i les remuneracions de familiars, l’entrada o sortida de socis, així com qualssevol altres pactes que pretenen solucionar situacions que, per la seva transcendència, són susceptibles d’ocasionar conflictes futurs i fer perillar la continuïtat de l’empresa.

En aquest document se solen regular, per exemple, els requisits que han de complir els familiars que volen treballar en l’empresa; o les regles aplicables enfront de cònjuges o familiars polítics; o, si l’empresa pertany a diverses famílies, les normes aplicables per a mantenir l’equilibri entre les diferents branques.

El protocol obliga als qui el signen, per la qual cosa si algun soci l’incompleix els altres poden exigir judicialment el seu compliment (més una indemnització pels danys i perjudicis que aquest incompliment hagi provocat). Però no poden anar més enllà ni poden expulsar de la societat a l’incomplidor (que continuarà sent soci i podrà exercir els seus drets com a tal).

Per a reforçar l’eficàcia del protocol familiar és aconsellable que introdueixin en els estatuts una prestació accessòria per la qual s’obligui els socis a complir-lo. D’aquesta manera, en cas d’incompliment voluntari els altres socis no sols podran exigir una indemnització a l’incomplidor sinó que també podran excloure’l de la societat (pagant-li el valor de la seva participació).

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.