La delegació de vot en les juntes generals

Les delegacions de vot han de ser per escrit, de manera expressa, i s’han de fer cada junta general de manera especial i diferenciada. La representació és sempre revocable. L’assistència del soci a la junta és una revocació tàcita.

Els drets polítics de l’accionista són una part fonamental de l’operativa societària mundial. De fet, es podria arribar a dir que els drets polítics són potser el més important que posseeix un soci, juntament amb els drets econòmics.

Arribats a aquest punt, ens podem arribar a preguntar com exercir aquests drets polítics. 

Tots els socis poden comparèixer en junta i votar? Per descomptat que sí.

Ara bé: tots els socis han de comparèixer i votar? Per descomptat que no. Si no poden comparèixer, però volen votar, és quan s’obre la veda per a la delegació de vot. En aquest sentit, la delegació del vot es pot fer al cònjuge, ascendent, descendent, un altre soci o bé a qualsevol persona que presenti un poder de representació general. 

Requisits

Les delegacions de vot s’han de fer per escrit, de manera expressa, i per cada junta general de manera especial i diferenciada. La representació és sempre revocable. L’assistència del soci a la junta és una revocació tàcita.

Si es confereix una representació a distància, és vàlida si és per correu postal, o a través de mitjà de comunicació electrònica fefaent, indicant la identitat del representat i del representant.

La societat ha de rebre aquesta delegació cinc dies abans de la data de celebració de la junta en primera convocatòria. El consell d’administració pot reduir l’antelació exigida a 24 hores del dia hàbil anterior a la data de celebració.

Els documents de representació han de recollir la data de celebració de la junta general, ordre del dia, identitat de representat i representant, nombre d’accions de les quals és titular l’accionista i instruccions expresses del sentit del vot.

Recordem que el president està facultat per a determinar i comprovar la validesa de les representacions conferides, podent delegar la funció al secretari. 

Pros i contres

La democratització de la inversió està arribant a nivells mai vistos. Fa poc es va publicar un gràfic que mostrava com els adolescents i els majors d’edat que recentment han complert divuit anys són els que més comptes d’inversió estan obrint últimament en entitats d’inversió com CHARLES SCHWAB. La moda borsària de NVIDIA, la pujada de l’EURO STOXX o de l’IBEX35 d’enguany, donen peu al fet que les cotitzades tornin a ser interessants. Per consegüent: què té de bo la delegació del vot?

Entenem que té de bo la democratització de la inversió i el compromís més gran de l’accionista amb el desenvolupament de la societat. L’inversor no es vol quedar al marge i vol expressar les seves opinions a través dels drets polítics. A més, això dificulta els monopolis accionarials, ja que si els petits inversors que suposin el 40% de l’accionariat no vota, i només voten els grans grups, això pot generar un problema monopolístic que impliqui que un grup, encara que minoritari, pugui portar la veu cantant.

D’altra banda, el problema que podem arribar a tenir és el descontrol en les representacions de vot i els problemes a l’hora de validar aquestes representacions. Al cap i a la fi, les delegacions de vot poden portar a falsificacions que generin molts conflictes en el president i el secretari de la junta general.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.