Gaudir de vacances durant un període de confinament

És pràctica habitual en les empreses, establir el calendari de vacances anual a l’inici de l’any. Durant aquest any 2020, els períodes de vacances de moltes persones treballadores han coincidit amb el període de confinament establert per l’estat d’alarma. En aquestes circumstàncies, s’han produït discrepàncies entre empreses i treballadors quan aquests han pretès canviar els seus períodes de vacances per evitar la coincidència amb períodes de confinament.

Recentment, dos jutjats socials de Santander i Melilla han declarat que les persones treballadores han de conservar el seu dret a gaudir les vacances en un moment posterior, no coincident amb els períodes de confinament per l’estat d’alarma.

Recordem que l’article 38 de l’Estatut dels Treballadors (ET), estableix un període pactat de vacances anuals retribuïdes, no substituïble per compensació econòmica, que serà pactat entre les parts.

Les dues sentències exposen que quan un treballador cau en situació d’incapacitat temporal (abans o durant el gaudi de vacances), per aplicació de l’article 38.3 de l’ET, conserva el dret a gaudir les seves vacances en un període ulterior. Per tant, si un treballador no es veu perjudicat per incórrer en un supòsit que podria ser qualificat com a cas fortuït, sembla lògic i raonable que si es veu afectat per una causa de força major, com és el confinament per un estat d’alarma, que condicioni de manera directa les seves vacances, conservi el seu dret a gaudir aquestes, precisament perquè aquest esdeveniment imprevist i encara que previsible inevitable, hauria impedit el seu legítim dret a gaudir les seves vacances degudament autoritzades per part de l’empresa ocupadora.

Per al Jutjat del Social núm. 3 de Santander, no tindria excessiu sentit penalitzar el treballador que no pugui sortir de casa i no fer-ho amb un treballador que pateixi un esquinç, infart o qualsevol altra patologia que l’obligui a agafar la baixa. És a dir, si un treballador cau de baixa durant les seves vacances conserva el seu dret a gaudir de les mateixes posteriorment; si és víctima d’un confinament per una pandèmia mundial, s’estima més que raonable que mantingui aquest dret a gaudir més tard aquestes vacances.


JDA SFAI Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.