Fins al 30 de juny pot modificar la base de cotització com a autònom 2022

Li recordem que té l’oportunitat de modificar la base de cotització del règim especial de treballadors autònoms (RETA) i la quota a pagar, dins dels límits permesos segons l’edat, fins al 30 de juny de 2022. Aquesta modificació tindrà efectes a partir de l’1 de juliol de 2022.

Els autònoms són els únics treballadors que poden triar la base per la qual cotitzen. Aquesta decisió és molt important, ja que d’ella depenen les seves prestacions presents i la seva futura pensió. La base de cotització es pot modificar fàcilment i de manera telemàtica a través del sistema RED. No obstant això, cal tenir en compte els tràmits i els períodes per fer el canvi.

Atenció. L’elecció que es faci de la quota serà molt rellevant, perquè aquest és el paràmetre que marca la quantia de les prestacions que rebrà l’autònom en cas de malaltia, accident, atur, maternitat o jubilació.

Li recordem que dins dels marges de la base mínima establerta per a 2022, de 960,60 euros mensuals, i de la base màxima, que ascendeix a 4.139,40 euros, encara que en alguns casos poden ser diferents, els autònoms poden modificar-la segons les seves necessitats fins a 4 vegades en un mateix exercici fiscal, triant-ne una altra dins dels límits mínim i màxim que els resultin aplicables en cada exercici (el dia primer d’abril, juliol, octubre i gener).

No obstant això, segons l’edat de l’autònom a 1 de gener, la base de cotització a triar en 2022 està limitada. A aquest efecte:

  • Si a 1 de gener de 2022 encara no havia complert quaranta-set anys, podrà triar qualsevol base de cotització dins dels límits mínims i màxims indicats.
  • La mateixa regla se li aplicarà si a aquesta data tenia quaranta-set anys i la seva base de cotització a desembre de 2021 va ser igual o superior a 2.077,80 euros (o si causa alta en el RETA amb posterioritat a aquesta data). Si no es compleixen els requisits indicats, no podrà triar una base superior a 2.113,20 euros mensuals. No obstant això, podrà triar una base superior (fins a la màxima de 4.139,40 euros) si exercita la seva opció abans del 30 de juny de 2022 (amb efectes per a l’1 de juliol de 2022).
  • Els autònoms que a principis de 2022 ja tenien 48 o més anys i vulguin augmentar la seva base només podran triar una base d’entre 1.035,90 i 2.113,20 euros.

Existeixen regles especials per als cònjuges que hagin hagut de posar-se al capdavant del negoci a conseqüència de la defunció del cònjuge titular, així com per als autònoms que amb anterioritat a cinquanta anys haguessin cotitzat en qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social cinc anys o més.

Per als autònoms que en algun moment de l’any 2021 i de manera simultània hagin tingut contractats 10 treballadors o més, la base mínima de cotització serà de 1.234,80 euros mensuals. I la mateixa base mínima tindran els autònoms societaris (autònoms que es donen d’alta al RETA per tenir el control de la seva SL i treballar-hi), excepte els que causin alta inicial al RETA, durant els 12 primers mesos de la seva activitat.

Així doncs, els autònoms que desitgin canviar la seva quota hauran de fer el canvi en la seva base de cotització fins al 30 de juny. Dada crucial per a milers de treballadors per compte propi que continuen presentant caigudes importants en la seva facturació, i que veuen en la seva quota mensual una despesa que llastra la rendibilitat del seu negoci.

A més, també pot sol·licitar que la quantia per la qual cotitza s’incrementi automàticament cada any en la mateixa proporció que ho hagi fet la base mínima o màxima de cotització, o comunicar que renuncia a aquest increment, i tot això haurà de comunicar-ho també abans de l’1 de juliol.

La sol·licitud de canvi de la base de cotització en el règim especial de treballadors autònoms es pot sol·licitar directament per l’autònom a través de la seu electrònica de la Seguretat Social, si disposa d’un certificat digital o usuari/contrasenya o mitjançant el servei de Canvi de base de cotització-autònoms.

Igualment, la sol·licitud es pot presentar mitjançant el model de sol·licitud de canvi de base de cotització en el règim especial de treballadors autònoms (TC.4005).

Si està interessat a modificar la base de cotització (amb la finalitat d’augmentar la base de càlcul de la jubilació o la baixa d’incapacitat temporal), els agrairíem que ens ho fessin saber amb la màxima antelació possible.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

 

Consulteu els nostres serveis aquí.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.