Exempció per reinversió del guany patrimonial obtingut per la venda delanterior habitatge habitual al IRPF

El Tribunal Suprem, en la Sentència de 17 de febrer de 2021, resol la qüestió plantejada en el recurs de cassació continguda en l’Acte del Tribunal Suprem de 13 de març de 2020, recurs núm 6309/2019 relativa al termini de què disposa l’obligat tributari per reinvertir l’import obtingut en ocasió de la transmissió del seu habitatge habitual per tenir l’exempció en l’IRPF, que la reinversió es materialitza en un habitatge que es troba en fase de construcció, és el de dos anys comptats des de la transmissió del seu habitatge, prou que en aquest termini reinverteixi l’import corresponent, sense necessitat que adquireixi el domini del nou habitatge o que la construcció d’aquesta hagi ja conclòs, ja que aquesta exigència no està establerta en la llei de l’impost.

En aquesta Sentència es resol en sentit negatiu la qüestió plantejada sobre si de la interpretació dels arts. 38.1 de la Llei IRPF i l’art. 41 Rgto. IRPF per determinar el termini de què disposa l’obligat tributari per reinvertir l’import obtingut en ocasió de la transmissió del seu habitatge habitual, que la reinversió es materialitza en un habitatge que es troba en fase de construcció. La Sentència confirma la STSJ de Catalunya de 21 de maig de 2019, recurs núm. 194/2017, que va estimar el recurs d’una contribuent contra la negativa d’Hisenda a acceptar que reunia el requisit de el termini de reinversió per aconseguir l’exempció. La dona va alienar el seu habitatge habitual el 8 de febrer de 2007, va comprar una nova en construcció el 14 de febrer de 2007, i aquesta li va ser lliurada mitjançant escriptura notarial de 9 d’abril de 2010. D’acord a la interpretació que realitza de la Llei i el Reglament del IRPF, que era procedent l’exempció a l’haver-se realitzat la reinversió en el termini de 2 anys, encara que la construcció no estigués conclosa.

El criteri que es fixa en aquesta sentència és el següent: “La interpretació dels arts. 38.1 de la Llei 35/2006 (Llei IRPF) i 41 RD 439/2007 (Rgto IRPF), que la reinversió es materialitza en un habitatge que es troba en fase de construcció, és la de que el termini de dos anys establert per reglament per reinvertir és aquell de què disposa el contribuent, i s’ha de comptar des de la transmissió del seu habitatge, bastant a aquest efecte -per donar complert el requisit- amb que en el termini reinverteixi l’import corresponent, sense necessitat que adquireixi el domini del nou habitatge, mitjançant el seu lliurament material, o que la construcció d’aquesta hagi ja conclòs “.


JDA SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.