Els factors claus per l’èxit de l’empresa familiar

Les empreses familiars són un dels principals motors de l’economia en el món. D’acord amb els estudis realitzats per John L. Ward als Estats Units, es va observar que en les empreses familiars el 10% dels fracassos es deuen a la manca de capacitat de el successor, el 20% a raons de negoci, el 10% a falta de capital, el 60% dels casos de fracàs es deuen a temes purament familiars.

Hi ha una llarga i molt variada bibliografia que tracta, d’alguna manera, els factors de èxit de les empreses familiars. En el fons, els factors d’èxit d’una empresa familiar no difereixen gaire dels d’altres empreses, però en les empreses familiars hi ha tres factors que viuen realitats molt diferents: Empresa, família i patrimoni.

Les tres variables han de ser tractades i ordenades de manera que no perjudiquin l’objectiu de créixer i augmentar el patrimoni. Els moments més perillosos en l’empresa familiar són quan toca fer relleu familiar.

Tota empresa viu un cicle de vida semblant a un producte o un ésser humà, però la empresa pot renéixer diverses vegades si reinventem el negoci, de forma professional

abans del declivi. La clau sol estar en què el fundador o familiar amb més edat, tingui la intel·ligència de retirar-se i que siguin els més joves els que pilotin els canvis necessaris. Alguns experts assenyalen que el moment de retir està sobre els 70 anys. En qualsevol cas, el relleu s’ha de fer quan el qui es retira encara està en plena forma per facilitar la successió.

El patrimoni ha d’estar ben gestionat i protegit. És el que construïm amb els dividends que li dóna el negoci i el negoci és allò que tenim l’obligació de fer créixer, evolucionar i protegir per a les següents generacions.

La família, l’element més complex, i normalment, la causa de mortalitat més freqüent de les empreses, cal tenir-la organitzada i gestionada mitjançant unes estructures de govern adequades.

A la pràctica hem conegut empreses que han viscut de la família i famílies que han viscut de l’empresa. Ambdues situacions acostumen a acabar malament. Qualsevol que sigui la situació, si l’empresa està en mans de la família, que és el més freqüent, i es troba pròxima a un possible relleu, plantejar-s’ho i dur a terme el procés, de forma adequada, és un revulsiu que revitalitzarà tota l’empresa, sens dubte.

Aquestes accions solen comportar situacions de risc i, per tant, d’alta mortalitat entre les empreses familiars quan hi ha un sol propietari fundador i diversos propietaris de 2a i 3a generació. Passar d’un sistema de decisió personalista a un decisió col·legiada no és gens fàcil. El fundador potser no ho necessitava, però les següents generacions si, per tant, s’ha de fer possible, des del fundador.

Per consultar més informació sobre aquest assumpte o qualsevol altre relacionat amb les empreses familiars, feu clic aquí.


JDA / SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.