Coincidència de vacances i incapacitat temporal: el treballador pot posposar-ne el gaudi?

Si algun dels seus treballadors agafa la baixa durant les seves vacances, tindrà dret a gaudir els dies de vacances que hagin coincidit amb la incapacitat temporal (IT) en un moment posterior, una vegada es reincorpori a la feina.

En general, els treballadors haurien d’usar el seu dret a les vacances l’any al qual es refereixen. Però, en algunes circumstàncies, es pot fer un “traspàs” dels dies a l’any següent. Una d’elles és quan hi ha una malaltia. És a dir, sempre serà possible transferir aquests dies de descans i poder gaudir-los quan la salut estigui restablerta.

Doncs bé, si algun dels seus treballadors agafa la baixa durant les seves vacances, tindrà dret a gaudir els dies de vacances que hagin coincidit amb la IT en un moment posterior, una vegada es reincorpori a la feina. Passarà el mateix si la baixa s’inicia abans de començar les vacances però hi acaba coincidint totalment o parcial.

A partir d’aquí, i en funció de la mena de baixa, vegi en quins moments el treballador podrà gaudir de les seves vacances:

  • En general. Si a causa de la IT les vacances no es poden gaudir dins de l’any natural al qual corresponen, el treballador les haurà de gaudir dins dels 18 mesos següents al final de l’any en què s’hagin reportat.
  • Embaràs. Si la IT està relacionada amb l’embaràs, el part o la lactància de la treballadora, o si es tracta de la suspensió del contracte per naixement de fill (baixa per maternitat o paternitat), no existeix cap límit temporal per al gaudi de les vacances.

Què fer si hi ha conflicte entre el treballador i l’empresa sobre les vacances?

Existeix un procediment especial davant els jutjats socials en el qual es resolen les discrepàncies en matèria de vacances. És un procés especialment ràpid, pel fet que en moltes ocasions un retard perjudicaria el gaudi de les vacances en el període desitjat. A més la sentència no té possibilitat de recurs, per la qual cosa les vacances quedaran fixades pel jutge.

En el cas que sigui l’empresa la que imposi les vacances, si el treballador està en desacord, podrà presentar demanda directament en el termini de 20 dies des que li van notificar les vacances.

Si en canvi és el treballador el que sol·licita unes vacances i no les hi concedeixen, pot presentar la demanda fins 2 mesos abans de la data en la qual vol començar a gaudir del descans.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

JDA/SFAIDejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L'enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.