Acumulació de permisos en mares que formen una família monoparental

Els tribunals estan dictant sentències reconeixent el dret de les mares a ampliar el permís per naixement, acolliment o adopció en el temps que correspondria a el segon progenitor en el cas d’una família que no fos monoparental. Els últims casos han estat dos sentències dictades pels Jutjats del Social nombre 3 d’Ourense i número 1 de Vigo.

Aquestes dues noves sentències s’uneixen a les dictades a l’octubre de 2020 pel TSJ del País Basc (TSJPB) i el passat mes de maig pel Jutjat del Social nombre 16 de València, en la sentència s’indica el següent: “Si es denega la prestació a la beneficiària en els termes que ho demana, hi ha una conculcació de el dret de la igualtat que consagra la Convenció sobre els Drets de l’Infant (…) ja que l’atenció, cura i desenvolupament de el menor afectat patirà una clara minva respecte a la que van a rebre altres en situació semblant, enquadrats dins d’un model familiar biparental “.

La sentència també fa referència a la doctrina de Tribunal Suprem a això, que assegura que les normes en matèria de protecció de la maternitat han de ser interpretades segons el principi general de l’interès superior del menor. Així mateix, en cas de denegació “es pot suscitar una fallida del principi d’Igualtat de l’article 14 de la Constitució Espanyola”.

En la sentència del Jutjat dels Social nº d’Ourense, el jutge pren com a referència l’esmentada sentència de l’TSJPB, que a l’octubre de 2020 establia que, “des del paraigua general de no discriminació, si es denega la prestació a la beneficiària, en els termes que ho demana, hi ha una conculcació de el dret d’igualtat que consagra la Convenció sobre els Drets de l’Infant “ja que” l’atenció, cura i desenvolupament de el menor afectat patirà una clara minva respecte a aquells altres que en situació semblant, enquadrats dins d’un model familiar biparental, van a rebre “.

Però, a més, aquesta sentència entén que “la norma introdueix un element important de discriminació respecte a la dona i als fonaments de la conciliació de la vida familiar”. Atès que “el major bloc d’integrants en el rang de progenitors de les famílies monoparentals és el de la dona”, a l’establir el gaudi de la suspensió del contracte de treball que suposa li permís incorporant a l’home o un altre progenitor “de manera indirecta es està perjudicant a la dona “.

En el cas de la sentència emesa pel Jutjat del Social nº 1 de Vigo, el jutge fa notar també a el pronunciament de la Comissió Permanent de Consell General del Poder Judicial, de febrer de 2021, que considera que els jutges i jutgesses que siguin progenitor legal únic a famílies monoparentals poden gaudir de forma acumulada dels permisos per naixement de fill o filla que la normativa vigent reconeix de manera separada a cadascun dels progenitors en famílies biparentals. Si bé la llei només permet la transmissió de el dret de gaudi d’aquests permisos d’un progenitor a un altre quan mor la mare biològica, el CGPJ entén que, d’acord amb la Constitució i els tractats internacionals, aquesta opció és aplicable a casos com l’analitzat per protegir l’interès superior del menor.

Les dues sentències han estat recorregudes i estan a l’espera de la resolució de Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

 

JDA/SFAI



Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.