Com dissoldre o transformar una comunitat de béns?

La comunitat de béns és aquella situació en la qual dues o més persones són copropietàries d’un bé. Aquest bé pot ser un bé moble, com un vehicle, o un bé immoble (pàrquing, pis, casa, solar, traster, etc.).

Però aquest bé també pot ser una activitat en comú. D’aquesta manera, dos comuners poden ser autònoms i associar-se per explotar un negoci o realitzar una activitat. Es podria dir que aquells que es concerten entre si per engegar un negoci i dividir els guanys sense formalitzar cap mena de contracte societari, poden estar en comunitat de béns.

Les comunitats de béns per desenvolupar una activitat, com comentàvem en el paràgraf anterior, no cal que estiguin inscrites en cap registre.

En un altre ordre de coses, la comunitat de béns a vegades és una situació buscada i voluntària, com quan un matrimoni es concerta per comprar un pis. Però també pot ser una situació de comunitat forçosa. En les herències de diversos hereus, es generen comunitats de béns forçoses. Els hereus acaben sent propietaris per percentatges.

D’altra banda, existeixen veritables professionals del sector immobiliari que han acumulat patrimoni al llarg del temps i que compren béns com a comunitat de béns. Així, pensi’s en dos socis que compren patrimoni al 50% per llogar-lo, com a modus vivendi.

Quins drets i obligacions tenen els comuners?

Tenen dret a usar la cosa, no han de perjudicar l’interès de la comunitat i no poden impedir als altres comuners d’exercir els seus drets. A més, han de participar en els beneficis i càrregues i no poden alterar la cosa comuna.

Quant a la defensa del bé comú, tots els copartícips o copropietaris poden defensar la comunitat i tenen plenes facultats per a això. Tanmateix, si la comunitat rep alguna demanda, sí que hauran de ser nomenats tots els comuners al procés.

Dissolució

No obstant això, a vegades les comunitats s’han de dissoldre. Cal tenir en compte que ningú està obligat a romandre en comunitat si no vol, per la qual cosa si un “comuner” (o copartícip o copropietari) decideix abandonar la comunitat, té dret a fer-ho. En aquest cas, pot ser necessària la dissolució.

La dissolució implica per força pagar tots els deutes primer, ja que és important saber que la comunitat de béns no protegeix el patrimoni dels comuners. Al contrari, si la comunitat de béns contrau deutes, respondran solidàriament tots els membres de la comunitat.

El següent pas per dissoldre és signar el contracte de dissolució en escriptura pública: s’hauran d’adjudicar els béns entre els comuners. Aquesta escriptura pública no és obligatòria en tots els casos: quan té a veure amb pisos, cases, terrenys, etc., sí que ho serà.

Transformar una comunitat de béns en societat limitada

Una altra situació desitjable a vegades és transformar la comunitat de béns en societat limitada. Això implicarà la transformació de la comunitat de béns.

Aquesta transformació implicarà ni més ni menys que l’aportació dels béns de la comunitat a una societat creada o de nova constitució. D’aquesta manera, transformar una comunitat en societat implica crear una nova SL. L’escriptura de constitució de la SL haurà de recollir les aportacions no dineràries dels comuners que passaran a ser socis. A més, s’hauran de redactar uns estatuts nous en cas que no existeixin.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

JDA/SFAI



Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.