Al menys recupero l´IVA

Reclamar el pagament d’una factura impagada, encara que el moros sigui insolvent? 

Al menys recupero l´IVA 0

Evidentment que si. L’objecte principal de qualsevol reclamació per impagament, es aconseguir cobrar el total import de la factura que ens deuen.  Però que passa quan qui ens ho de pagar no té bens o és insolvent? Que passa amb aquell IVA que hem de pagar a Hisenda però no l’hem cobrat?

S’ha d’intentar minimitzar els danys causats a la butxaca.  Si el deute principal no el podem recuperar, o les esperances de fer-ho són reduïdes, com a mínim, intentem recuperar aquell IVA que estem obligats a ingressar encara que no l’haguem cobrat. 

Doncs bé, la llei estableix un mètode de devolució indirecta, on ens podem compensar l’IVA imputat però no ingressat. Es el que s’anomena col·loquialment “emetre una factura rectificativa”. 

Hi ha dos qüestions bàsiques i essencials que s’ha de complir per poder beneficiar-nos d’aquest mètode:

1.- Interposició d’una reclamació prèvia de la factura impagada

2.- Compliment estricte dels terminis que fixa la llei per poder-ho  fer.

En quan a la primera de les qüestions, es pot dur a terme per dos vies possibles: la judicial o la notarial. De les dues, recomanem la primera, ja que és la més beneficiosa en cas de que el moros sigui solvent, o torni a ser-ho, per les possibilitat que atorga de poder executar immediatament sobre els béns del deutor.

Si l’empresa deutora ha presentat concurs de creditors, no cal la reclamació prèvia, i el tractament i terminis són diferents. 

En quan als terminis fixat per llei per poder emetre la factura rectificativa d’IVA, i que són d’estricte compliment, són els següents:

a) Quan el client moros es Gran Empresa:

Termini d’un any des de la data d’emissió de la factura. Transcorregut l’any, hi ha el termini de 3 mesos per fer la factura rectificativa i un mes més per comunicar a Hisenda des de la data de la factura rectificativa. 

b) Quan el client moros en PYME

Termini de sis mesos des de la data d’emissió de la factura. Transcorregut els sis mesos, hi ha el termini de 3 mesos per fer la factura rectificativa i un mes més per comunicar a Hisenda des de la data de la factura rectificativa.

c) Quan el client moros està en concurs i el procediment concursal es l’ordinari

Termini d’un mes des de la publicació de l’auto de declaració de concurs per fer la factura rectificativa, i un mes més per comunicar a Hisenda des de la data de la factura rectificativa.

d) Quan el client moros està en concurs i el procediment concursal es abreujat

Termini de quinze dies des de la publicació de l’auto de declaració de concurs per fer la factura rectificativa, i un mes més per comunicar a Hisenda des de la data de la factura rectificativa.

Silvia Sallarès - Advocada


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Suscríbete a nuestra newsletter

Información básica sobre Protección de datos
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalidad: El envío de comunicaciones comerciales; Derechos: Tiene derecho a acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional; Información adicional: Puede consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra página web: https://www.jda.es/contacto/.